Патрон

Хаджи Мина Пашов

Хаджи Мина Пашов /роден на 18.01.1837 г. в Йерусалим, умира на 06.12.1880 г. в Петербург/ се ползвал с висок авторитет сред своите съвременници. Отлично владеел пет езика – руски, румънски, френски, гръцки и турски. Работи като преводач на чужди вестници и списания. Дарителството било отличителна негова черта. Хаджи Мина бил млад талантлив търговец на жита, пламенен патриот и радетел на черковната свобода.        Хаджи Мина Пашов е роден на 18 януари 1837 година в Йерусалим, където родителите му били на поклонение. Майката – Трендафила – принадлежала на стария сливенски род Карапанчовци. Баща му Иван бил виден за времето си търговец. Хаджи Мина Пашов е кръстен на сливенецът Хаджи Мина Михалев, който бил на поклонение в Йерусалим, когато се ражда Мина Пашов.
Той учи първоначално при поп Хаджидимитров, а след това до 1865г. в Сливенското класно училище при Добри Чинтулов. Научава се да чете и пише свободно руски език и учи гръцки език при Яни Спиров.
След като завършва местното училище в Сливен Мина Пашов е назначен за секретар на Сливенските търговци в гр. Фокшен – Румъния, а по-късно става секретар на сливенския търговец Александър Белчев, който живее в гр. Яш.
През 1857 г. Мина Пашов решава да отиде в Цариград. На път за там минава през Сливен, където престоява 40 дни и взема участие в организираната по това време лотария. Пада му се голямата награда – 3 пендара, 30 стамбола, златен часовник и златен пръстен.
В Цариград Хаджи Мина Пашов престоява три години като управител в кантората на Никола Тъпчилещов. През 1866г. по негова инициатива в Цариград се открива българско читалище, за чийто председател бил избран Мина Пашов.
През1870г. се озовава в Одеса. Отначало работи като помощник в кантората на търговеца на жита Николай Тошков. След неговата смърт основава своя търговска къща под името “Мина Пашов”. По време на Руско – Турската война работи като предприемач и натрупва огромен капитал от 2 млн. лв.
Хаджи Мина Пашов умира ненадейно в Петербург на 6 декември 1880 година от апоплексия, а според някои източници той е отровен преди да си вземе парите от руснаците, които му дължали два и половина млн. рубли.
Наследството му възлизало на 650 000 рубли. От тях 10 000 лири взели наследниците му, 10 000 лири били завещани на гр. Сливен за училища и стипендии. Но от тази сума само половината била дадена на гр. Сливен. Друга част от богатсвото си Хаджи Мина Пашов е завещал за църкви и училища в Македония. Помагал е не само за български начинания, но и на чужди общества, стига целта им да била благотворителна. Издържаното с негови пари девическо училище в гр. Сливен днес вече е Първо СОУ и носи неговото име – “Хаджи Мина Пашов”.